MJESEC TRAVANJ U NAŠOJ UDRUZI

U mjesecu travnju održale su se razne aktivnosti u sklopu projekata koje provodimo uz poštivanje svih epidemioloških propisa. Također, s drugim udomiteljskim udrugama sudjelovali smo u sastancima s predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gdje se raspravljalo o stanju u udomiteljstvu s ciljem poboljšanja položaja udomitelja i udomljene djece i mladih. Naglasak je stavljen na dobrobit djeteta na kojem treba biti fokus tijekom cijelog procesa izdvajanja iz obitelji i udomljavanja.

U Ministarstvu je održan sastanak 06. travnja gdje su osim predsjednice Foruma za kvalitetno udomiteljstvo kao krovne organizacije udomiteljskih udruga sudjelovale i predstavnice nekoliko udomiteljskih udruga (Udruga udomitelja djece Međimurja, Udruga udomitelja za djecu “OSMIJEH” Đurđevac, Udruga “Život s osmijehom”, DAMDOM Rijeka, Udruga udomitelja “Nada” Ivanec, “Zipka” Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije). Od strane Ministarstva na sastanku su bili prisutni Ministar Aladrović i predstavnice Ministarstva Državna tajnica Marija Pletikosa, Načelnica sektora za podršku organizacije rada ustanova socijalne skrbi Ivana Zadro i Voditeljica službe za podršku organizacije rada pružatelja usluga i udomiteljstvo Sadika Grozdanić. Tema sastanka je bilo udomiteljstvo u Hrvatskoj, svi problemi i prepreke s kojima se udomitelji i djeca iz udomiteljskih obitelji svakodnevno bore, ali i načini na koji se isto može poboljšati i unaprijediti.

Još jedan sastanak s Ministrom Aladrovićem  i predstavnicima Ministarstva održao se 22. travnja. Čelnici ministarstva su iskazali puno volje i truda za promjenama u sustavu socijalne skrbi, ali i samog udomiteljstva. Planiraju se uvesti sustavne i zakonske promjene kako bi se poboljšala situacija u udomiteljstvu, te udomiteljstvo postalo prioritet u socijalnoj politici.

Radujemo se radu na izmjenama Zakona o udomiteljstvu kako bi se promijenio položaj udomitelja i udomljene djece te se potaknuo daljnji razvoj udomiteljstva u Hrvatskoj. Poražavajuća je činjenica da se broj udomitelja rapidno smanjuje čemu trenutni Zakon ne ide u prilog budući da nije poticajan za nove udomitelje. Pozivamo vas da samostalno proučite aktualni Zakon o udomiteljstvu kako bi dobili bolji uvid u situaciju, a isto tako nam se možete javiti sa svojim prijedlozima i kritikama na račun istoga. (https://www.zakon.hr/z/485/Zakon-o-udomiteljstvu )

U sklopu programa „U pravom smjeru“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održane su 2 Radionice praktičnih životnih vještina 09. travnja i 29. travnja. Radionice su se održale u Stambenoj zajednici Petrijanec gdje su mladi imali prilike raditi na praktičnim vještinama kuhanja i čišćenja koje će im biti potrebne prilikom osamostaljivanja.

U sklopu programa „U pravom smjeru“ također je održana Supervizija za udomitelje 13. travnja koju je vodila Ivana Vlahek Teskera, socijalna radnica, supervizor i psihodramski terapeut. Kroz Supervizije se želi udomitelje osnažiti i ohrabriti za ulogu udomitelja i roditelja djeci i mladima koji žive u udomiteljstvu, te vlastitoj djeci.

U sklopu projekta „Reci NE nasilju!“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je Radionica za udomitelje gdje su obrađene teme vezane uz međuvršnjačko nasilje, kako ga prepoznati, koje su njegove posljedice i kako zaštititi dijete ako do nasilja dođe. Također je bilo riječi o „cyberbullyingu“ odnosno nasilju putem interneta koje je danas sve učestalije te je potrebno sve osobe koje su uključene u odgoj djece i mladih (udomitelje, roditelje, socijalne radnike, odgojitelje i sve ostale) uputiti na opasnosti koje se kriju iza korištenja društvenih mreža i takozvanih „trolova“ odnosno osoba koje pod lažnim imenima vrijeđaju neku osobu, svjetonazor ili bilo šta drugo. Djecu i mlade također je potrebno educirati o svim opasnostima interneta te držati pod nadzorom vrijeme koje oni provode na telekomunikacijskim uređajima te koja je svrha služenja tim uređajima (školske obveze, druženje, gledanje videa).

Dana 16. travnja predsjednica Udruge Bernarda Nada Furjan i tajnica Udruge Stana Vereš gostovale su na VTV televiziji u emisiji Vekerica. Tema razgovora bilo je udomiteljstvo i problemi s kojima se susreću udomljena djeca i udomitelji. Cijelu emisiju možete pogledati na linku koji je u nastavku.

https://www.facebook.com/Zipka-Udruga-udomitelja-za-djecu-i-mlade-Vara%C5%BEdinske-%C5%BEupanije-250993911620173

Predsjednica naše Udruge Bernarda Nada Furjan bila je 20. travnja na potpisivanju Ugovora s Gradom Varaždinom za provedbu projekta „Sa sigurnošću u samostalnost“ koji je usmjeren na Stambenu zajednicu za mlade koji izlaze iz udomiteljskih obitelji.

NOVOSTI

DONIRAJ

Graberje 33, Varaždin
OIB: 91387607375
092 354 7443

IBAN: HR1523900011100367795 – Hrvatska poštanska banka

PRIDRUŽI SE

Graberje 33, Varaždin
092 354 7443
udomitelji.zipka@gmail.com