15.Nacionalni susret udomitelja “Udomiteljstvo u srcu”

U Karlovcu je u subotu 02.09.2023. godine održan 15.Nacionalni susret udomiteljskih obitelji pod nazivom “Udomiteljstvo u srcu”. Na samom susretu se okupio poprilično impozantan broj osoba, oko 400, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Ureda za demografiju, Zaklade Hrvatska za djecu, UNICEF-a Hrvatska te onih najbitnijih-udomiteljskih obitelji s područja cijele Hrvatske.

Osim međusobnog druženja, podrške, razmjene iskustava, smijeha i veselja, dotakli smo se i iznimno važne tematike očuvanja mentalnog zdravlja udomitelja kojem uvelike doprinose i ovakvi susreti i druženja. Na radnom dijelu susreta imali smo prilike čuti izlaganja Mirele Miharije, prof. psihologije, predsjednice i programske voditeljice za psihosocijalne programe iz Centra Sirius te predstavnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad-Županijske službe Varaždinske županije, Tima za udomiteljstvo-Nelice Ivezić. dipl. psihologije i Ivanke Dugan, mag.soc. rada. Osim konkretnih teorijskih i praktičnih informacija o spomenutoj temi, kroz diskusiju i raspravu, istaknuo se zaključak o nedostatku sustavne i kontinuirane podrške i pomoći udomiteljskim obiteljima koje se nerijetko susreću sa zahtjevima koji nadilaze njihove kompetencije. No, unatoč tome, njihova volja, želja, ljubav i požrtvovnost da djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pruže topao i siguran dom je nešto što nema cijenu. Upravo to je i poruka ovakvih susreta koji su idealna prilika za promociju udomiteljstva i poruku svima da otvore svoja srca djeci kojoj je to zaista potrebno!

Naposljetku, svi mi želimo i imamo potrebu nekome pripadati….

Još pod dojmom ovogodišnjeg susreta, veselimo se novim druženjima, konstruktivnim zaključcima i razmjeni iskustava već sljedeće godine!

       

 

NOVOSTI

DONIRAJ

Graberje 33, Varaždin
OIB: 91387607375
092 354 7443

IBAN: HR1523900011100367795 – Hrvatska poštanska banka

PRIDRUŽI SE

Graberje 33, Varaždin
092 354 7443
udomitelji.zipka@gmail.com